Miháldon a közelmúltban mezőgazdasági bemutatót rendezett a Nagykanizsa és Környező Települések Területfejlesztési Társulása. Az érdeklődők a társulás településeiről érkezett termékek mellett nívós kulturális-szórakoztató produkciókon is részt vehettek: a tartalmas szakmai előadások mellett volt főzőverseny és kézművesvásár is. Mándó Tibor, Miháld polgármestere szerint a rendezvényszervezés lehetne az egyik kitörési pontja a Zala és Somogy megye határán festői környezetben elhelyezkedő településnek. No és az idegenforgalom, ennek jegyében alakítják át most a polgármesteri hivatal épületét. A falu első embere pedig tele van további tervekkel.

Mándó Tibor– Amikor két évvel ezelőtt indultam a polgármester-választáson úgy láttam, hogy Miháld egy „alvó falu”, amit fel kellene ébreszteni – mondja Mándó Tibor. – Az adottságaink sajnos nem a legjobbak, gondolok itt a várostól való távolságunkra, gazdasági életünkre, és olyan nagy nevezetességeink sincsenek. Azonban ez még nem jelenti azt, hogy a falut egyfajta lassú halálra kell ítélni, különböző programok szervezésével próbálunk életet hozni a településre. Anyagi lehetőségeink végesek, de az olyan rendezvények, mint a falunapunk, vagy akár ez a mezőgazdasági kiállítás segíthetnek abban, hogy Miháld lakói egymásra találjanak, ne idegenedjenek el egymástól, hanem épp ellenkezőleg, egyfajta kötődés alakuljon ki az itt élők között. Úgy érzem ebben már sikerült is előbbre lépni, fiatalok és idősek egyaránt szívesen vesznek részt a programjainkon. A rendezvények bővítése és a természeti adottságok mindenképp arra ösztönöznek bennünket, hogy az idegenforgalomban, a vidéki turizmusban rejlő lehetőségeket próbáljuk meg kiaknázni. Amit itt, Miháldon mindenképpen szeretnénk fejleszteni, az a horgásztó. Elképzelésünk szerint a Zalakarosban vendégeskedő turisták egyéb programokon vehetnének részt nálunk, akár a horgásztónál, akár az erdőben, akár a környékünkön található szőlőbirtokokon. A miháldi hegyközség területe nagyon jó vörösbortermő hely, több borkimérés is van, s több mint ötszáz birtokos, akik vörösboraikkal minden évben négy-öt aranyérmet elhoznak a bormustrákról. Érdemes lenne kialakítani a hegyen egy borutat, szeretnénk ellátni szilárd burkolattal a felvezető utakat, amihez pályázatokat készítettünk elő. Ez nagyjából negyvenmilliós beruházás lenne, de érdemes rá áldozni – mondja a polgármester.

Miháld jó példa arra: nem csak és kizárólag pénzkérdés az, hogy egy település mennyire tud élhető, élvezhető otthont adni lakóinak, sokkal inkább fontos a szándék és a kreativitás. Aztán a pénz már jön, ha nem is magától.
– Az elmúlt két évben nagyon nagy beruházások nem történtek Miháldon a pénzhiány miatt – mondja Mándó Tibor a sajnos, egyre inkább nem egyedi problémát. – A legfontosabb számunkra az iskola további működtetése, a képviselő-testülettel együtt abban reménykedünk, hogy hamarosan kiderül mi is vár a kisiskolákra. Addig azonban minden lehetséges forrást az iskolára kell fordítani, ez lehet, hogy nem egy nagyberuházás, de szép befektetés. Kisebb dolgokat azért tudunk csinálni, tavaly a temetőben egy kétszáz méteres járdát építettünk, mi adtuk az anyagot, a konkrét munkálatokat pedig társadalmi munkában a miháldi emberek végezték el. Szintén tavaly nyitottuk meg a teleházat, erre is pályázaton nyertünk forrásokat, a fenntartás havi ötvenezer forinttal terheli meg a költségvetésünket. A számítógépekre és az internetre óriási az igény, ugyanis sok a szegény család, s nem mindenkinek telik számítógépre. A horgásztónál kialakítottuk a szükséges infrastruktúrát, kivezettük a vizet és az áramot, ez utóbbi munkálatait idén folytatjuk. A polgármesteri hivatal emeletén pedig szálláshelyeket hozunk létre, így reményeink szerint „beszállhatunk” a vadászturizmusba is, hisz gyakran nehézkes a környéken vadászó turisták elszállásolása. Az óvodánál átalakítottuk a vizesblokkot, amihez a szülői munkaközösség nagy segítséget nyújtott mind anyagiakban, mind kétkezi munkában. Igyekszünk „komfortosabbá” tenni a falut, fel akarjuk újítani a járdáinkat, folyamatosan karban tartjuk, rendezzük a zöldterületeinket közmunkások segítségével, akiket a Nagykanizsa és Környező Települések Területfejlesztési Társulása bocsátott rendelkezésünkre. Itt jegyezném meg, hogy tavaly óta vagyunk a Társulás tagja, s őszintén mondom: nem bántuk meg a belépést. Örömmel vettük azt a részükről mindenképp gesztus értékű döntést is, hogy mezőgazdasági bemutatójukat a mi településünkön rendezték idén, épp a múlt hét végén.


Sajnos Miháldra is jellemző tendencia az öregedés, a fiatalokra erőteljes szívóhatást gyakorol a nem oly távol lévő Nagykanizsa. A település vezetése ez ellen is tenni akar.
– Hamarosan új házhelyeket alakítunk ki, amelyeket viszonylag olcsón vásárolhatnak meg az itt letelepülni szándékozó fiatalok. Jó lenne munkahelyeket is teremteni, de ez szerencse kérdése. Azonban már most látszik, hogy vonzóvá lehet tenni a települést mások számra is, hisz jelenleg már negyven német család él nálunk, akik aktívan részt vesznek minden programban, igazi lokálpatrióták. Ők is nagyon jól érezték magukat minden rendezvényünkön, s főleg a tavalyi falunap tetszett nekik. Az idei egyébként május huszonkilencedikén, Pünkösd napján lesz, május elsején pedig immár uniós tagokként rendezünk egy nagy horgászversenyt.
– Gondolom, akkor az emberek szeretnek itt élni, jól érzik magukat…
– Így van, amikor az ember azt hallja, hogy „Na, Miháldon is csináltak valamit!”, akkor ez már fél fizetés…

Megjelent: 2004-ben Zalamedia.hu-n

Reklámok