Letenye – A katasztrófavédelem, a finanszírozás és a pályázati rendszer átalakítása, valamint az önkormányzatok rossz pénzügyi helyzete miatt veszélybe kerülhetnek az önkéntes tűzoltóegyesületek.

– Sajnos, az önkormányzattól eddig még nem kaptunk pénzt, pedig már augusztus van – mondta el Mándli Géza, a Letenyei Körzeti Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, aki felhívta lapunk figyelmét a problémára.  Eddig a város rendszeresen támogatott minket, nem nagy összeggel ugyan, de az is jól jött. A pénzből a működési költségeinket finanszíroztuk, többek közt a 34 éves Steyr szerkocsi tankolását, karbantartását. A gondot az okozza, hogy a hivatásos tűzoltóságok államosítása után mi, önkéntes tűzoltók is átkerültünk az önkormányzatoktól az államhoz, s ezzel a pénzeszközök bizonytalanná váltak, mivel a katasztrófavédelem pályázatai a működést már nem támogatják.

Mándli Géza utalt arra: ha dolgozni akarnak – márpedig nem csak akarnak, hanem kell is nekik a hivatásos tűzoltósággal kötött együttműködési megállapodás alapján -, támogatóktól, esetleg bérmunkából kell bevételt gyűjteniük. Ez viszont vagy sikerül, vagy nem.

Halmi Béla, Letenye polgármestere megerősítette: a támogatás kifizetésével a büdzsé szűkössége miatt meg kell várniuk a szeptemberi adóbevételeket.

Mándli Géza (balról) és Bedőcs Attila a letenyei önkéntes tűzoltók szerkocsiját mutatja. A Steyr immár 34 esztendős, műszaki vizsgára kellene vinni, és új abroncsok sem ártanának rá, mert a fent lévők még az eredetiek. Ám pénz híján... (Fotó: Szakony Attila)

Hasonlóan bizonytalan helyzetről számoltak be más önkéntes tűzoltóegyesületek vezetői is. A murakeresztúri szervezettől Tislerics Antal azt mondta: az önkormányzattól korábban évente 460 ezer forintos támogatást kaptak, azonban az idén eddig csak 160 ezret. A további a település anyagi helyzetének függvénye.

A Miháldi Önkéntes Tűzoltóegyesület parancsnoka, Gergely Norbert úgy fogalmazott: eddig is nehéz volt az önkéntesek léte, működése, most azonban igazán bajban lesznek.

– Ha például pályázati pénzt szeretnénk a javításra, csak az állami szervizbe vihetjük a járművet – mondta. – A kocsink szivattyújának felújítására kértünk árajánlatot, meg is jött, nettó 1,7 millió forint lenne. A kisebb hányada ennek pályázható, de a többit, a nagyobb részt nekünk kellene mellé tenni. Kérdem én, miből? Így tönkremennek az egyesületek.

Tar András tűzoltó alezredesnek, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelőjének tolmácsoltuk a felvetéseket.

– Való igaz, az elmúlt években lehetett pályázni a működés támogatására is, amiben benne volt a gépjárművek fenntartása és bizonyos mértékig a rezsiköltség, ám 2012-től ez megváltozott – mondta.  – Helyettük a gépjárművek javítására, védő-, és légzőeszközök felújítására, illetve utóbbiak beszerzésére, továbbá oktatásra, képzésre biztosítunk forrásokat. Az a célunk, hogy az önkéntes egyesületeket minél magasabb szakmai szintre hozzuk fel, ami eddig kicsit háttérbe szorult, mert mindenki a működésre koncentrált. Hozzáteszem, a pályázat keretösszege 120 millió forint, ami tényleg nem sok, de sajnos, a mi lehetőségeink is végesek. Amúgy az egyesületek nem csak a katasztrófavédelem által, hanem minden más, civileknek meghirdetett pályázaton is indulhatnak.

ZH Online

Reklámok